Storm 18 januari 2007.

De hevige storm op 18 januari 2007 heeft in onze tuin een vreselijke schade aangericht. Glasschade aan de plantenkas en een aantal bomen in de achtertuin totaal ontworteld. Hieronder enkele plaatjes van de aanblik in de tuin op vrijdagmorgen voor dat ik naar mijn werk vertrok.

 

Uit het dak van de plantenkas waren de hoeken compleet weggeblazen.

                                 De 25 jaar oude treurwilg totaal uit de grond gerukt.

De ongeveer 25 jaar oude abrikozenboom ook helemaal ontworteld, is midden in de cirkel van buxus terecht gekomen, waardoor twee van de zes gesnoeide bollen ontwricht zijn. Deze boom is als eerste voorzichtig tak voor tak in stukken gezaagd en uit de buxuscirkel gehaald, de buxus is daarbij gelukkig niet beschadigd. Op dit moment, (7 juni 2007) is wel nog aan de twee bolvormen wat schade zichtbaar maar we hebben het vertrouwen dat dit weer herstelt.

Ook in het bos was een vreselijke schade aangericht.

Onze bedoeling is dat het bos bij de tuin betrokken gaat worden zodat bezoekers een wandeling kunnen maken door het bos. Met dit idee in het vooruitzicht hadden wij kort geleden het bos een flinke opruimbeurt gegeven. Daar was nu niets meer van te zien! Overal lagen bomen om, half om of grote stukken van de top waren uitgebroken. Het opruimen kon dus weer opnieuw beginnen. 

 

 

Nadat we van de eerste schrik bekomen waren besloten wij dat de tijd gekomen was om te vernieuwen.

Op de pagina 'Geschiedenis' heeft u al kunnen lezen dat onze liefde hoofdzakelijk  uitgaat naar subtropische vruchtdragende planten/bomen. De lege plek midden in het gazon waar de treurwilg gestaan heeft gaat binnenkort opgevuld worden met een enkele eeuwen oude olijfboom van zo'n 2600 kg zoals hier beneden op de afbeelding.

 Omdat de doorgang tussen huis en garage te smal is zullen we, om deze boom in de achtertuin te kunnen plaatsen,  gebruik moeten maken van een grote telescoopkraan die het prachtige exemplaar in zijn geheel oppakt en over onze woning heen tilt.

Binnenkort meer over deze operatie.

 

 

 

Vervolg op bovenstaande afschuwelijke aanblik

Op 14 juni is het zover, de grote telescoopkraan is besteld en tilt de prachtige boom helemaal over het huis heen en zet hem mooi op de plek waar hij voortaan verder kan groeien.

        

Hij lijkt op deze foto's een miniboompje maar de kraanmachinist kon zijn gewicht meten, 2800 kg zwaar is deze kolos.

 

De palmboom die op de voorgrond staat, Washingtonia robusta, is ook maar gelijk met behulp van deze sterke machine in een houten sierkuip overgeplant.

 

Hier staat ie dan, de mooie ouwe reus.

 

Nog vóór het Opentuinen weekend van Limburg op 18 en 19 juni heeft Coen met hulp ven de zonen en een broer er het muurtje omheen gemetseld. En zeg nou eens..., staat hij niet prachtig?

 

 

 

 

 

Op 19 juni was er behoorlijk belangstelling en het muurtje deed meteen goede dienst.

 

 

 

 

 

 

 

Nog een nieuwe aanwinst

Gardenia thunbergia. Toen wij de naam op zijn kaartje zagen staan geloofden wij niet dat dit zijn echte naam zou zijn. Maar nader onderzocht blijkt dit toch het geval. De vruchten zullen volgens zijn beschrijving een aantal jaren behouden blijven aan de boom als er geen olifanten in de buurt komen want die lusten ze graag. Gelukkig lopen die niet rond in onze tuin.

Nu ik dit stukje schrijf, het is inmiddels 24 juli 2007, is de stormschade alweer lang vergeten. De plantenkas is meteen in het eerstvolgende weekend na 18 januari hersteld omdat er vorst gemeld werd. Vervolgens zijn alle omgewaaide bomen geruimd en hierdoor heeft het gazon weer zoveel schade geleden dat we opnieuw hebben ingezaaid. Al met al is de tuin er uiteindelijk mooier op geworden. Het was een hele klus maar het voordeel is dat we geen afgevallen blaadjes van de treurwilg meer hoeven te ruimen. Zo'n treurwilg is een mooie boom maar als ik nog eens zou kunnen kiezen zou ik zeggen :"Plant een treurwilg gezellig aan een beekloop in de natuur en niet in een siertuin". Bijna het hele jaar ruim je blad van zo'n boom als je de tuin netjes wil houden. Als straks alles 'klaar' is zullen we de tuin een stuk makkelijker kunnen onderhouden mede omdat we ook nog op het idee kwamen om, voordat het gazon vernieuwd werd, een beregeningsinstalatie aan te leggen, dus kunnen we met een druk op de knop de planten van water voorzien.