Mandevilla 

(Nederlandse naam Chileense jasmijn)

Mandevilla suaveolens 'Alice Dupont' is een van de kuipplanten die niet meer weg te denken is in onze tuin.

Hij staat elk jaar te bloeien op zijn eigen plek midden in de grote buxuscirkel.

 

foto: Gert Tabak

Voordat bij ons de Mandevilla goed wilde groeien en bloeien moesten we haar eerst wat beter leren kennen. De eerste twee planten die we aangeschaft hebben zijn in de winter dood gegaan! Of liever gezegd in het voorjaar. Een wat oudere Mandevilla heeft vlezige wortels, te vergelijken met een Dhalia. Dit soort planten mogen beslist niet nat staan, vooral als er geen verdamping is, omdat de wortels in de natte bodem zullen verrotten. De meeste (amateur)plantenliefhebbers begaan dan ook in het voorjaar de fout door de Mandevilla water te geven als de temperatuur in het winterverblijf wat hoger oploopt. "Mooi weertje, lekker zonnetje, planten behoren te gaan groeien, geef ze maar alvast wat water" zo wordt gedacht! Bij de Mandevilla is dit te vroeg! Wacht met water geven totdat de plant laat zien dat ze uit de winterrust is. In de vlezige wortels is voldoende vocht aanwezig om een start te maken in het voorjaar. Zodra er verse topjes te zien zijn kan er voorzichtig begonnen worden met water geven.

De meeste kuipplanten worden bij ons vanaf half mei in de borders of op een van de terrassen gezet, de Mandevilla laten we graag wat langer in het winterverblijf totdat de plant wat forser is uitgegroeid en is gaan bloeien.

Overwintering                                                                                                  Als in de herfst de nachten koud gaan worden, beneden 6 graden celcius, dan halen  we de plant uit de tuin en zetten haar in de overwinteringskas. In de winter wordt deze kas op 6-7 graden celcius gehouden.

Snoeien                                                                                  Voordat de kuipplanten het winterverblijf in gaan worden ze gesnoeid, bij de Mandevilla doen we dit niet ! Als er aan een Mandevilla geknipt wordt, loopt er een melkachtig vocht uit de ranken, hierdoor drogen de ranken een flink stuk verder in.  We knippen in het voorjaar de ingedroogde ranken weg.   

Bemesting                                                                                     We gebruiken voor de meeste planten organische meststoffen, zo ook voor de Mandevilla. Vanaf het voorjaar, als de plant laat zien dat hij weer zin heeft om te gaan groeien, kan er gestart worden met bemesting. Om te beginnen wordt er een handvol koemestkorrels door de grond gemengd en vervolgens krijgt de plant, net als alle andere kuipplanten,  een wekelijkse portie meststof die oplosbaar is in water en direct opneembaar door de plant. Hierbij moet ik wel zeggen dat we de Mandevilla wel eens een keer overslaan met de wekelijkse bemesting als de weersomstandigheden wat minder zijn. Deze plant zal minder groeien als de temperatuur wat aan de lage kant is in de zomer, er is dan ook minder meststof nodig.

Bestrijding van ongedierte

De Mandevilla kan wel eens last hebben van luizen. Alle soorten luizen zijn prima te bestrijden met Admire, dit middel is te koop bij tuincentra en Boerenbondwinkels (LLTB). Op de plakkerige uitwerpselen van luizen groeit weer een schimmel, waardoor er een lelijke zwarte laag op de plant komt. Schimmels zijn te bestrijden met Baycor, ook te koop bij tuincentra en Boerenbondwinkels.

Hopelijk heb ik u met deze uitleg over de Mandevilla een beetje geholpen om de plant een wat langere levensloop te gunnen dan de meeste Mandevilla's bij de amateurliefhebber tot nu toe gehad hebben. De meeste planten gaan dood omdat er in de winter en vooral het voorjaar te veel water wordt gegeven waar wortelrot het gevolg van is!

Terug naar plantverzorging

Terug naar beginpagina