Carica pentagona (babaco)

foto: Jan Coopmans

 

De babaco komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is familie van papaja. De babacoboom heeft een kale rechte stam en maakt als je de top er uit haalt makkelijk zijscheuten waardoor er een bredere kroon ontstaat. Onder de kroon groeien de cilindervormige vruchten in trossen aan de stam. De vruchten hebben, zolang als ze onrijp zijn, een grijze wasachtige laag die verdwijnt zodra ze worden aangeraakt. De behandeling van de babacoboom is niet moeilijk, mits u de beschikking heeft over een kas of sérre. Omdat de boom een forse kroon heeft zal hij met zijn grote vruchtentrossen  veel te lijden hebben van wind als hij buiten staat. Vandaar dat hij bij ons het hele jaar een plek in de kas heeft. In de winterperiode wordt onze kas tot 6º Celsius verwarmd en dit wordt door de babaco goed verdragen. Hij verliest weliswaar al zijn bladeren, maar zodra de temperatuur stijgt ontstaat elk voorjaar een prachtige nieuwe kroon, waaronder zich een nieuwe tros vruchten vormt terwijl de vruchten van het jaar daarvoor doorgroeien. In de winterperiode wordt zeer weinig water gegeven en géén meststoffen. Zodra de groei op gang komt, indien nodig, een grotere kuip geven en hierbij organische mest door de kuipplantengrond mengen. Wij geven de voorkeur aan organische mest in korrelvorm. De plant heeft veel water nodig tijdens warme zomerdagen.

Gebruik van de vrucht

De smaak van de vrucht is fris, zoet-zuur en lijkt een beetje op meloen, ze is rijp als de schil geel kleurt als van een banaan. Rijpe vruchten zijn enkele dagen te bewaren op een koele plaats, onrijpe vruchten kunnen narijpen bij kamertemperatuur. Verse babaco's bevatten een eiwitsplitsende stof. Dit heeft gevolgen bij het verwerken in combinatie met eiwitrijke producten, net als ananas.

De babaco kan met schil gegeten worden, bijvoorbeeld wassen, in dunne plakjes snijden en besprenkelt met wat sinaasappelsap is de smaak erg lekker. 

Een boterham met plakjes rauwe ham en plakjes babaco is een heerlijk ontbijt.

Kortgeleden vertelde een bezoekster in onze tuin dat ze babaco heel dun schilde, in blokjes gesneden, door een salade gemengd had en erg lekker was.

Terug naar plantverzorging

Terug naar beginpagina